persoonlijk

Een beugel op oudere leeftijd

12 augustus 2021
Net terug van de ortho, toen kon ik nog lachen

Ik heb sinds 1 juli een beugel. “Huh jij?” was de reactie die ik veel kreeg. Ik heb best een recht gebit voor iemand die nog nooit een beugel heeft gehad. Maar toch irriteerde ik me aan een paar scheve tanden. Ik had ooit al eerder een verkennend gesprek gehad bij een orthodontist, maar toen bleek ik zwanger en moesten we het traject uitstellen. Inmiddels ben ik 2,5 jaar geleden bevallen en inmiddels ook verhuisd en was de beugel op de lange baan geschoven. Totdat ik me toch wel erg begon te irriteren aan mijn tanden. Ik belde een orthodontist en besloot een beugel te nemen. Ik ging er vrij blanco in en liet het op me afkomen en daar… daar heb ik me dus best in vergist!

Ik heb dus nog nooit een beugel gehad dus ik had geen idee wat me stond te wachten en ik had me verder ook niet ingelezen over de ongemakken. Had ik het maar wel gedaan. Want men, ik vind zo’n ding in je mond echt GEEN pretje. En als ik google lees ik weinig ECHTE ervaringen over het hebben van een beugel op latere leeftijd. Wel vind ik enthousiaste verhalen over het eindresultaat, dat begrijp ik, maar dat het afzien was had ik willen weten.

Ik heb hem nu zes weken in. Ik heb gekozen voor keramische brackets, omdat die minder zichtbaar zijn. Naar verwachting duurt mijn traject zo’n 22 maanden en liggen de totaalkosten op €2950,-, maar dat is schatting en kan duurder of goedkoper uitvallen. Er heeft inmiddels al een afspraak in de agenda gestaan om het hele apparaat er weer uit te laten halen. Ik heb mezelf al tig keer voor mijn kop geslagen, ben ik dan zo ijdel? En waren die paar scheve tanden dan echt zo erg? Ik was er echt helemaal klaar mee. Die afspraak is inmiddels ook weer uit de agenda en ga ik er toch mee door. Ik leg je graag uit waarom.

Opstartproblemen

Toen de beugel geplaatst was en ik weer thuis was, bleek er een draadje achterin mijn mond in mijn wang te prikken. Dat was echt heel vervelend. De volgende morgen ben ik terug gegaan naar mijn eigen tandarts, want die was wel open en dichterbij, en die heeft het draadje weggeknipt. Helaas was het kwaad al geschied en had ik een grote wond in mijn mond en 3 dagen later kreeg ik een dubbele keelontsteking. Waardoor ik dus echt veel pijn had aan mijn gebit en mijn keel en niks kon eten. Great.

Daarna ben ik nog zo’n 3 weken goed verkouden geweest, met een naar hoestje. En ik heb ’s avonds vaak pijn met slikken alsof mijn weerstand minder is nu met beugel. Dit zijn mijn eigen vermoedens hoor. Ik ben geen dokter.

Iets afbijten is na 6 weken nog steeds onmogelijk. Ook raken mijn kiezen elkaar niet, dus kauwen lukt nog steeds niet goed. En door het verschuiven van tanden is mijn beet anders. Waardoor kauwen een hele oefening is geworden. Het komt allemaal goed, ik weet het. Maar ik ben graag eerlijk over mijn traject tot dusver.

Toch doorzetten

Ik krijg na het plaatsen van mijn beugel een paar keer de reactie ‘dapper’. Zo had ik het nog niet bekeken. Maar eigenlijk was ik na dag 2 er al over uit. Dat ding gaat er weer uit! Dan maar niet dapper, mijn hele humeur is naar zijn grootje door dat ding. Dus belde ik de ortho en maakte ik een afspraak om mijn beugel te verwijderen. Dat kon niet eerder dan 12 augustus, vandaag dus. Dus ik had nog even respijt. Nou ga ik vanmiddag wel naar de ortho maar dat is voor controle. Want na al die ellende heb ik toch besloten ermee door te gaan.

Ik maakte in het begin echt heel veel speeksel aan. Dat is nu gelukkig over, maar ik slobberde gewoon. Sexy hé. Kauwen lukt beter dan in de eerste weken, dus ik heb geen honger meer continue. 😉 Mijn humeur is opgeknapt, het zal gewenning zijn denk ik. De factor geld speelt hierin zeker een rol. Ik ben tot nu toe al €1500 kwijt en dat is a lot of money!

En als ik dan echt een grote plus moet noemen is dat ik afgevallen ben, omdat ik minder eet en snaai, want GEDOE. Ik poets vaker mijn tanden en ja, eten met een mintsmaak in je mond is gewoon niet lekker. Dus elke kilo er af is mooi meegenomen en als deze trend doorzet heb ik straks rechte tanden en pas ik mijn oude kleren weer. WIN-WIN!

Maar het belangrijkste: Ik zie al verschil. Een spleetje is al dicht, en een andere tand is al een stukje gedraaid. Ik ben er nog lang niet, want moet nog circa 20 maanden. In het kader van al het begin is moeilijk, dat geldt voor een beugel nemen zeker!

2 Comments

  • Reply Naomi 12 augustus 2021 at 14:38

    Wat jij schrijft is exact zoals ik het bij mijn tweede beugel heb beleefd. Vergeet niet dat de kaak door de jaren heen ook steeds stugger wordt, dus op volwassen leeftijd laten tanden en kiezen zich een stuk met minder makkelijk verplaatsen dan in de tienerleeftijd. Het is bij mij echt heel erg opgeknapt, al erger ik me nog wel aan bepaalde dingen. Maar om daar nou weer een beugel voor te nemen?!?! Liever niet ?

  • Reply Vincent Rondwijk 13 oktober 2021 at 15:15

    De eerste weken met een beugel vond ik ook erg vervelend. Gelukkig heeft mijn omgeving mij aangemoedigd om door te zetten. De pijn werd daarna ook steeds minder. Het resultaat is erg mooi geworden en het was het ook meer dan waard.

  • Leave a Reply