persoonlijk tip

Ik ben geen held met geld

11 juni 2017
Ik ben geen held met geld

De titel zegt het al. De gaten in mijn handen kunnen niet groter zijn. Zodra mijn salaris gestort is, brandt het in mijn portemonnee. Of wanneer ik een financiële meevaller heb, heb ik het in mijn hoofd al tien keer uitgegeven voordat het daadwerkelijk op mijn rekening staat. Aaarghhh…. een eigenschap die ik ontzettend irritant vind. En sparen zonder doel doe ik eigenlijk ook niet. Ik word bijna dertig en ik vind dat het tijd wordt om financieel volwassen te worden. 

Waar gaat het eigenlijk heen?

Als ik kijk waar mijn geld het afgelopen jaar heen is gegaan, kan ik volmondig Oliver zeggen. De kleding voor die kleintjes is allemaal zo leuk, ik kan de verleiding maar moeilijk (lees: NIET) weerstaan. Ook al is een broekje voor hem maar €10,-, als je drie broekjes koopt en nog een leuk shirtje erbij, sta je zo weer €40,- af te rekenen. En dan te bedenken dat ik geen merkkleding koop voor Oliver. Ondanks dat zijn kleding van C&A, H&M of ZARA is, het geld vliegt eruit. Door het gemak van online shoppen shop ik ook vaker, de drempel van een een fysieke winkel is weg, letterlijk.

Tijd om een deel van mijn uitgaven eens onder de loep te leggen. Waar gaat de rest van mijn geld heen? Waar kan ik op besparen? Het is een luxe maar wij hebben een hulp in de huishouding en uitlaatservice voor de hond. Door de uitlaatservice kunnen we werken zonder ons zorgen hoeven te maken om Xavi, die vermaakt zich prima. Getuige deze foto van hem rennend door het park.

Bij ons kan Xavi niet los lopen, maar bij de uitlaatservice wel.

En dankzij onze hulp houden Niels en ik in het weekend kostbare tijd vrij om met Oliver leuke dingen te doen, te sporten, kortom LEUKE dingen in plaats van schoonmaken. En ook al hebben we een hulp, met een hond in huis krijg je er gratis stofnestjes bij, dus je staat nog steeds met een stofzuiger in je handen, iedere dag. Ok, ik lieg. Het zou elke dag moeten, in een ideale wereld, maar daar leven we niet in;)

Appie bezorgt

Nog meer luxe, ik hoor het je denken. Maar wederom een horde die genomen wordt voor mij, en mijn boodschappen worden bezorgd tot in mijn keuken en dat scheelt mij weer kostbare tijd. Tijd die ik nu kan spenderen aan leuke dingen, boodschappen doen is daar niet één van. Heb je wel eens bedacht hoe vaak je zo’n boodschap eigenlijk in je handen hebt voordat het in je keukenkast/koelkast staat. Nogmaals, dit zijn echt luxeproblemen. Sommigen halen juist plezier uit het doen van boodschappen. Me? Not so much. En ondanks de bezorgbundel sta ik nog steeds 1 à 2 keer per week in de supermarkt voor losse boodschappen en vergeten dingen. En dan verbaas ik me altijd weer hoeveel ik moet afrekenen bij de kassa. Wat? €24,-? Maar ik moest alleen maar roomboter, brood en paprika hebben, hoe kan dat? Ik verbaas me altijd hoeveel geld Niels en ik aan boodschappen besteden. Maar ik ben ook geen type dat 4 supermarkten af rijdt voor de aanbiedingen. Daar moet ik me ook echt in gaan verdiepen. Wij maken op dit moment gebruik van een experimentje van Albert Heijn, de bezorgbundel. Voor een vast bedrag per 3 maanden, €27,-, kunnen wij de boodschappen laten bezorgen in de daldagen, dat wil zeggen dinsdag, woensdag en donderdag. Het experiment loopt binnenkort af, dus ik hoop dat Appie de pilot geslaagd vond, want wij zijn zeker enthousiast!

Dit zijn dus allemaal luxe uitgaven, maar daar wil ik niet op besparen want ik krijg er tijd voor terug en dat is niet in geld uit te drukken. Waar ik wél op kan besparen zijn mijn impulsaankopen. Zie ik iets wat ik leuk vind? Dan koop ik het. Vaak zonder bij na te denken. Of ik het echt nodig heb? Of het ook goedkoper kan? Of ik het ook kan lenen? Bovendien is mijn verlanglijst zo altijd leeg, want ik verlang simpelweg niets. Kleine kanttekening, ik heb echt GEEN geldboom in de tuin staan, dus wanneer ik zeg ‘wil ik iets, dan koop ik het’, dan gaat het vooral om kleine uitgaven zoals een boek of een nieuwe koptelefoon.

Budgettool

Sparen daar ben ik heeeeeel slecht in….. Ik kan het wel hoor, want mijn reis naar New York heb ik ook zelf voor gespaard en mijn spending-budget voor daar staat ook al gereserveerd, maar sparen gewoon voor het sparen, zonder doel, daar ben ik heel slecht in. Een appeltje voor de dorst heb ik dus niet echt. Ik denk altijd zo’n vaart loopt het niet. Naïef? Jazeker!

Dat moet toch anders kunnen? Daarom wil ik me er eens over gaan buigen. Ik zag op Instagram van Lindsay Vallen (side note: één van mijn favo-bloggers) dat ze het boek ‘De Financiële Detox’ heeft gelezen en de tips heeft gevolgd. Ik kende dat boek niet en ik heb sindsdien op hun site, how2spendit.nl zitten spitten naar info over hoe je geld bespaart. Want geld overhouden dat klinkt als muziek in mijn oren. Iets meer nadenken over mijn aankopen, minder hebzucht, heb ik het echt nodig? Kortom meer mijn hersenpan gebruiken voordat ik geld uitgeef. Ik heb de app ‘De budgettool’ gedownload en ben daar gelijk mee aan de slag gegaan. Je kunt je inkomsten en uitgaven invullen, om te zien wat er per maand overblijft na aftrek van je vaste lasten. Je kiest drie doelen uit, zogeheten dreamjars, en die ga je dus vullen door te sparen. Sparen met een doel dus. Mijn eerste dreamjar is voor nieuwe leren sandalen. Ik heb al regelmatig zitten googlen naar nieuwe sandalen, maar elke keer vind ik het te veel geld om in een keer uit te geven. Een prima eerste doel om geld voor opzij te leggen.

Je kunt je ook inschrijven voor een Financiële Detox Challenge, waarbij je elke week een mail krijgt met opdrachten. Je leert meer over geld overhouden, en je pakt je ’toxic spending habits’ aan. Voor mij dus erg leerzaam! Ik ga hiermee aan de slag. Kijken of het me lukt om financieel volwassen te worden en mijn eerste doel te halen. Ik hou je op de hoogte! Heb jij nog tips om geld te besparen?

6 Comments

 • Reply Mieke 11 juni 2017 at 20:05

  Oh wat een leuke tips! ??

  • Reply Jennifer 16 juni 2017 at 21:31

   Dank je!

 • Reply Sabine 16 juni 2017 at 22:19

  Tip laat automatisch een bedrag overmaken van je gewone rekening naar je spaarrekening nadat het salaris is gestort dan hoef je er niet aan denken en wordt er toch een spaarpotje opgebouwd.

 • Reply Joella 22 juni 2017 at 13:41

  Dankjewel voor het delen! En succes met de challenge!

 • Reply Karin 10 augustus 2017 at 10:54

  Leuk geschreven! En behalve Say yes to the melkfles, vind ik geen held met geld ook een hele goeie.
  Ken je overigens de site: http://www.voordeelmuis.nl? Tik je ‘luiers’ in dan zie je dat de Pampers bij Hoogvliet in de aanbieding zijn van 9-15 aug. Om maar wat te noemen.
  Ik vind het een handige site. Hoef je niet alle foldertjes door te spitten 😉

 • Reply Daenelia 15 november 2017 at 15:49

  Het kan ook best lastig zijn, geldzaken. Zelf leg ik altijd de nadruk op uitgaven die kwalitatief goed zijn: dus liever 1 broek van goeie kwaliteit dan drie voor hetzelfde geld, die je het seizoen erna alleen nog als poetsdoek kan gebruiken. Hierdoor heb ik nu dus ‘vintage’ kleding in mijn kast hangen… die ikzelf nog heb aangeschaft! XD (vintage = 20 jaar oud tegenwoordig)
  Bezorgen van boodschappen doen we als het rotweer is, bijvoorbeeld bij sneeuw en ijs. De winkels zitten zo dichtbij, en ik haal niet alles bij de supermarkt, het kost ons gelukkig geen zeeën van tijd. Plus de tijd om boodschappen te doen, samen, is ook weer wat ‘quality time together’, hoe raar dat ook klinkt. Boodschappen zijn ook niet zo duur, af en toe of altijd laten bezorgen slaat als het goed is geen gat in je budget. Pas als je merkt dat je de helft van je boodschappen weggooit voor je ze gebruikt moet je je eens achter je oren krabben.
  … wij gooien echt bijna nooit eten weg. Alleen als het iets is wat we achteraf toch niet echt lekker vinden (zoals de ongelooflijk zure appels die beneden liggen…) Ik kijk tegenwoordig ook wel uit met aanbiedingen. Vaak moet je dan zoveel afnemen dat je het niet opmaakt. Dat vind ik ook zonde. Levert geen geld op.
  Elke maand wordt er automatisch geld naar de spaarrekening geboekt, net nadat ons geld is bijgeboekt. Werkt fantastisch. Ik vind het zelf een geruststelling om te weten dat we alle calamiteiten financieel kunnen opvangen. Zeker als ik kids zou hebben, zou ik dat nog belangrijker vinden. Belangrijker dan alweer een leuk shirtje scoren, denk ik dan 😉

 • Leave a Reply