persoonlijk

Op vakantie naar Curacao, mét baby!

11 april 2017
Samen op de Grote Knip

In maart ging ik met Niels, Niels’ ouders en Oliver (toen 8,5 maand oud) op vakantie naar het zonnige Curacao. We wilden vorig  jaar januari al met z’n tweeën gaan, alleen was ik toen 15 weken zwanger en in dat gebied heerst er het ZIKA-virus. Logischerwijs wilden we geen risico nemen en is onze vakantie na veel gedoe omgeboekt naar Tenerife. Dat was een prima vakantie, maar het is geen Curacao haha. Curacao met zijn prachtige stranden bleef lonken en zogezegd boekten wij een vakantie naar Curacao mét baby! 

Van te voren vond ik het wel spannend om met een baby naar Curacao te vliegen. Spannender dan ik mezelf deed geloven. Pas toen we goed en wel waren aangekomen in het resort besefte ik pas hoe spannend ik het vond. We made it! Het was me ontzettend mee gevallen om te reizen met een baby. Oliver was tijdens de vlucht zowel heen als terug heel zoet, tuurlijk moest hij af en toe huilen, maar het opstijgen en dalen leek hem niet te deren. Er waren meer baby’s aan boord, en logischerwijs huilden alle baby’s wel een keer. Je kunt je wel heel druk maken of je baby wel stil genoeg blijft onderweg, maar als de baby een stoel naast je het alsnog op een schreeuwen zet, maakt dat niet echt meer uit.

Babycare lounge

Op Schiphol bestaat er een heuse babycare lounge, een mooi ingerichte ruimtee, waar je je baby kunt voeden, verschonen en rustig kunt spelen. De Babycare Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3). Je kunt er elke dag gratis gebruik van maken tussen 6:00 uur en 22:00 uur.

De vlucht

We kozen voor een vlucht bij KLM, ondanks dat dat duurder was dan vliegen met TUI, bovendien vliegt TUI niet rechtstreeks, en die extra reistijd zag ik op een al 9-uur durende vlucht niet zitten. Bij KLM hebben ze namelijk aan boord een aantal reiswiegen tot hun beschikking. Tijdens je reservering kun je dat aangeven bij KLM (ik regelde dat via Twitter). Alleen wanneer er meerdere baby’s op één vlucht zitten, wordt er gekeken naar de leeftijd van de baby. Jongere baby’s krijgen dan voorrang.

Oliver in de reiswieg

De reiswieg was heel krap en paste nog maar net.

Blije baby in het vliegtuig

Blije baby in het vliegtuig

Van te voren las ik me goed in over wat te verwachten en waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je met een baby reist. Toen we boekten was Oliver 6 maanden oud, dus ik hoopte stiekem dat Oliver tegen de tijd dat we zouden gaan zelf al goed zou kunnen zitten. En gelukkig kon hij dat. Waardoor het zitten in het vliegtuig ook een stuk aangenamer was.

Oliver op schoot

Oliver op schoot

Het stel naast me reisde met ook met baby en zij gaf haar baby borstvoeding en ze had een hoofdkussen mee van huis, daarop legde ze de baby tijdens de voeding, superhandig en comfortabel.

Voor in het vliegtuig hadden we de luiertas volgestopt met proviand voor het geval Oliver hongerig zou worden van vliegen. Ook had ik een fles met water mee en een fles met appelsap aangelengd met water om de oortjes te kunnen klaren tijdens opstijgen en dalen. Appelsap had hij nog nooit op en was ook GEEN succes. Ik nam het mee omdat hij soms geen water wil en als hij pijn zou krijgen aan zijn oortjes wilde ik toch dat hij zou drinken, dus vandaar de appelsap. Maar het lag veel te zuur op zijn maag en hij ging er van spugen. Niet fijn als je in de rij staat voor de paspoortcontrole in Curacao in de hitte en je winterkloffie nog aan.

Verblijf

Op aanraden van onze buren en een collega verbleven wij in het Morena Resort in de Jan Thiel Baai. Dit is echt een prachtig ecologisch resort omringd door bomen en de mooiste flora en fauna. We zaten in villa Azul waar plek was voor zes personen, met een eigen keuken en twee badkamers. Hierdoor hadden mijn schoonouders een eigen kamer, Niels en ik een eigen kamer en Oliver een eigen kamer. De kamers hadden allemaal airco en fijne boxspringbedden. Er was een grote veranda met hangmat. Zodra de zon onder ging kwamen de gekko’s tevoorschijn en had je een mooi schouwspel bij het avondeten of als je in de hangmat een boek lag te lezen. Het resort was erg kindvriendelijk en dat kon je merken aan de gasten. Er waren veel ouders met jonge kindjes. Ook veel baby’tjes gezien of moeders met kinderen en de volgende op komst. Er zijn twee zwembaden op het resort, waarvan 1 zwembad goed geschikt is voor baby’s en kleine kinderen want er is een pierenbadje. Bij de zwembaden liggen voldoende ligbedden en bij het kindvriendelijke zwembad hadden ze ook hemelbedden staan. Daar lagen Niels en ik heerlijk in de schaduw met Oliver tussen ons in. Ideaal.

Samen met papa in de hangmat

Samen met papa in de hangmat

Zwemmen met papa

Zwemmen met papa

Boodschappen

Wat mij tegenviel van de vakantie is dat Curacao vrij duur is, daar had ik van te voren niet zo bij stil gestaan. Doordat het zo duur is en we met een baby op vakantie waren die goed gaat op rust en regelmaat besloten we niet elke avond uit eten te gaan, maar zelf te koken. Ideaal op dit eiland is dat je gewoon bij de vertrouwde Appie boodschappen kunt doen. Wil je wat minder betalen voor je boodschappen reis dan wat verder naar een lokale supermarkt. Wij gingen naar Spar Vreugdenhil, ongeveer 10 minuten rijden van ons hotel. Hier hebben ze veel Nederlandse merken, maar er liggen ook veel Amerikaanse producten in de schappen.

Must haves voor reizen met een baby

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is zonnebrand voor jezelf en voor de baby. Je zit rond de evenaar, dus de zon doet nog een beetje meer haar best dan in Nederland. Vlak voor mijn vakantie bezocht ik de negenmaandenbeurs en daar was een stand van Dr. Leenarts. Ik zweer bij haar billencrème (met extra zinkzalf) dus toen ik zag dat zij nu ook een zonnebrandcrème heeft uitgebracht, hoefde de man van de stand mij niet meer te overtuigen. Superfijn spul! Smeert goed uit en vrij van nanodeeltjes, parabenen, parfum of wolalcholen. Bovendien heeft deze zonnebrand het Huid Allergie Keurmerk, waardoor het goed spul is voor de gevoelige babyhuid.

Om je kindje extra te beschermen tegen de felle zon is een zonnehoedje (H&M) en zonnebril (BabyBanz) geen overbodige luxe. Wat nog extra kan helpen tegen de bescherming is een UV-zwempakje.

Via Marktplaats scoorde ik van te voren een Travel Cot Baby van Deryan. Dit is een compact pop-up tentje dat slechts 2 kg weegt en gemakkelijk mee te nemen is in je koffer. Met deze tent lag Oliver op het strand in de schaduw en doordat het tentje dicht kan doen was hij ook beschermt tegen insecten. Het tentje is heel makkelijk in en uit te klappen. In een minuut zit de tent weer in de hoes.

Travel Cot Deryan

Oliver slaapt in het tentje

Klamboe
Hier kun je echt niet zonder in Curacao, niet alleen als baby, maar ook voor jezelf heel fijn. Dus als het past in je koffer, neem er dan twee mee. En vergeet de deet dan ook niet. Zowel overdag als  ’s avonds zijn er veel muggen.

Buggy
Omdat je bij veel vliegtuigmaatschappijen geen kinderwagen kunt meenemen die uit twee delen bestaat, en met meenemen bedoel ik tot aan het vliegtuig, anders moet je hem namelijk inchecken als ‘odd size bagage’ is het aan te raden om een buggy aan te schaffen of te lenen. Wij hadden een buggy bij Wehkamp gekocht die toevallig in de aanbieding was.

Zwemluiers
Geen man overboord als je ze vergeet, want ze verkopen daar ook zwemluiers. Maar altijd handig om alvast bij je te hebben, dan kun je bij aankomst zo het zwembad inploffen.

Tips op Curacao

Als je naar Curacao gaat, is een auto huren zeker een aanrader. De afstanden op het eiland zijn groot en als je iets wilt zien van het eiland, dan is de auto daarvoor het meest geschikt. Veel autoverhuurbedrijven hebben ook de mogelijkheid om een autostoel te huren dus die hoef je niet mee te nemen vanuit huis. Is je baby nog te klein of te licht voor een autostoel, dan raad ik je aan de MaxiCosi ook mee te nemen op vakantie. Curacao heeft geen groot wegennetwerk, en dat merk je. Er zijn twee hoofdroutes en daar maken alle locals en toeristen gebruik van. Hierdoor sta je op de meest ongebruikelijke tijdstippen in de file en daar moet je je vooral niet te druk om maken. Poco poco, zoals de Antillianen het zelf zeggen.

De verkeersregels worden in Curacao iets anders nageleefd dan in Nederland. In Nederland geldt rechts heeft voorrang. In Curacao geldt die wet ook, alleen wordt die in de praktijk niet uitgevoerd. Dus GEEF vooral voorrang, ander is het boem ho!
Doordat je met de auto reist zie je de twee kanten van Curacao. De prachtige stranden aan de ene kant maar ook de binnenlanden die niet oogstrelend zijn. Je ziet veel armoede, huizen die niet afgemaakt zijn, zwerfhonden, zwerfafval en grote Amerikaanse fastfoodketens. Je moet op zoek naar de mooie plekjes, maar die zijn er genoeg!

Cas Abao Beach

De zee bij Cas Abao is zo mooi helderblauw en turquoise dat je je in een film waant. Het strand is zo wit, dat het pijn doet aan je ogen. Wow, wow, wow! Cas Abao is echt een prachtstrand! Vanaf het strand loop je de zee in, en je kunt gelijk genieten van een prachtige onderwaterwereld. Het lijkt net alsof je in Finding Nemo zwemt, dus vergeet je snorkelset niet. Ik heb foto’s gemaakt van Cas Abao, maar de schoonheid van het strand komt niet over op onze camera. We lagen op het strand onder manzilla-bomen in de schaduw waar verschillende bordjes hingen dat de ‘appeltjes’ van deze bomen zeer giftig waren. Nou hoefde ik me om Oliver geen zorgen te maken omdat hij nog niet kruipt. Tijdens ons bezoek begon het te regenen, een typisch tropische regenbui en schuilden we onder de boom. De boom bood niet genoeg afdak dus liepen we naar een parasol op het strand en maar goed ook! Later leerde de zoon van het kruidenvrouwtje Dinah Veeris ons, dat niet alleen de appels heel giftig zijn maar ook de bladeren wanneer ze nat worden. De druppels die dan van de bladeren komen kunnen brandwonden veroorzaken. Hadden wij mazzel dat we ergens anders gingen schuilen, dus wees gewaarschuwd.

Cas Abao Beach

Bij de rotsen kun je heel mooi snorkelen.

Cas Abao Beach

Cas Abao Beach

Playa Porto Marie

Wil je een nog mooier strand zien? Ga dan naar Playa Porto Marie. Ook dit strand is zo mooi dat het je de adem beneemt. De onderwaterwereld is hier nog mooier. Een voordeel van Porto Marie ten opzichte van Cas Abao is dat de faciliteiten hier beter zijn. Je hebt een restaurant met een hele diverse kaart, waar je bij Cas Abao alleen een snackbar hebt, waar je niet kunt zitten. Ook is het strand groter en dus is de kans dat er een bedje beschikbaar is groter.

Niels & Oliver Porto Marie

Niels & Oliver in de branding

Playa Porto Marie

Playa Porto Marie

Leguaan in de boom op het strand

Leguaan in de boom op het strand

Flamingo’s spotten

Maak ook een zeker een tussenstop bij de zoutvlaktes om flamingo’s in het wild te spotten. Veel woorden hoef ik hier niet over kwijt, de foto’s spreken voor zich.

Zoutvlaktes

Zoutvlaktes

IMG_4116

Flamingo’s!

IMG_4115

Als je goed kijkt zie je een flamingo en een witte reiger wegvliegen.

IMG_4119

Prachtig uitzicht bij de zoutvlaktes

Zo ben je er nog? Een heel lange post verder, maar er is ook zoveel te vertellen. Hopelijk heb je er wat aan ter voorbereiding van jouw vakantie. Alvast veel plezier!

11 Comments

 • Reply Nicetobeout 11 april 2017 at 13:39

  Wat een leuke blogpost! Curaçao lijkt mij geweldig met die prachtige stranden en met een baby op reis leek mij ook wel eng maar als ik dit zo lees ook vooral erg leuk.

  • Reply Jennifer 14 april 2017 at 20:45

   Dank je wel! Sommige aspecten van het reizen blijven spannend, maar het is me vooral meegevallen. Hebben jullie ook een vakantie in het vooruitzicht? Groetjes!

 • Reply Snippert 1 juni 2018 at 23:40

  Allereerst, wat een leuk en interessante blog. Wij gaan in september ook naar Morena resort. Hebben een villa geboekt. Onze zoon van dan 8 maanden gaat uiteraard mee.
  Enorm getwijfeld over Canarische eilanden of toch Curacao. Lees tijdsverschil en vluchtduur.
  We waren, voordat we Jens kregen, veel aan het reizen en zijn op vele mooie plekken geweest waaronder de Malediven.
  Canarische eilanden? Wij dachten, ja kan best leuk zijn.
  We zijn nu op zoek naar tips en die beschrijf je erg mooi en we zullen er hopelijk veel aan hebben. Bedankt hiervoor!

 • Reply Michelle 9 september 2018 at 08:26

  Leuk om te lezen. Dankjewel. Hoe hebben jullie het gedaan met het tijdverschil? Ging dat een beetje?

  • Reply Jennifer 10 september 2018 at 09:39

   Dank voor je compliment. Het ging eigenlijk wel goed, maar daar moet ik bij zeggen dat Oliver een goede slaper is. Door de reis was hij zo vermoeid dat hij sliep van 19.00 uur tot 05.00 uur in de ochtend en na een fles sliep hij weer verder. Op de terugweg ging het ook vrij soepel. Snachts wel een paar keer wakker, maar hij ging ook wel weer slapen. Toen hij ouder (bijna 2) zijn we naar Canada geweest (9 uur tijdsverschil) en dat was weer terug thuis vrij pittig. Toen was hij wel een paar dagen van slag. Mocht je naar Curaçao gaan, alvast veel plezier!

 • Reply Shirley 29 oktober 2018 at 06:12

  Wat een leuke blog! Ik ga ook voor het eerst met mijn 6 maanden oude baby naar Curacao. Ik was aan het kijken voor muggenspul. Welk muggenspul/merk had jij meegenomen?

  • Reply Jennifer 29 oktober 2018 at 10:40

   Dank je wel! Heel veel plezier alvast. Lekker vooruitzicht. Ik had deet van de apotheek, dat was tot een bepaald percentage speciaal voor jonge kinderen.

 • Reply Liset 24 augustus 2020 at 11:30

  Super leuk om dit te lezen!
  Wij gaan zelf elk jaar naar het eiland alleen zouden wij dit jaar met onze kleine man gaan(11 maand)
  Alleen waar ik enorm tegen op zie is het tijdverschil met thuis.
  Hoe zijn jullie hier mee om gegaan en hoe reageerde de baby daarop?

  Groetjes!!

  • Reply Jennifer 24 augustus 2020 at 11:35

   Hi, hopelijk kan jullie vakantie alsnog snel doorgaan. Onze zoon was toen we er waren wakker gebleven, en hij viel in de taxi op weg naar ons huisje in slaap. Daar op bed gelegd en hij sliep klokje rond. Moe van alle indrukken. Sochtends vroeg nog een fles gegeven en daarna sliep hij nog even verder. Daarna het ritme aangehouden van het eiland. We hebben hem overdag laten slapen en savonds ging hij er rond 19.00 uur weer in. Bij thuiskomst hebben we allemaal kort geslapen, zo’n 2 uur. En daarna weer Nederlandse ritme aangehouden en na het avondeten weer naar bed. Het ging vrij makkelijk. Moet ik er wel bij zeggen dat hij van nature een goede slaper is.

 • Reply Anne 8 augustus 2021 at 22:11

  Hoi,

  Wat een leuke blog! Ik zit ook te kijken voor Curacao en wij willen ook graag naar hetzelfde resort maar met KLM vliegen, ipv TUI. Hoe hebben jullie dit aangepakt?

  Als ik google zie ik dat het enkel met pakketreis kan met TUI, dus incl vlucht…

  • Reply Jennifer 9 augustus 2021 at 11:13

   Hi Annemarijn,

   Dank je wel! Ik ben gegaan in pre-coronatijden dus toen kon ik nog een losse vlucht boeken. Groetjes Jennifer

  Leave a Reply