recepten

Recept | Zalm met dille in sinaasappelsap en tomaten-appel chutney

5 oktober 2015

Ik ben uitgedaagd door Lisa, de drijvende kracht achter In love with health voor de Food Savers Challenge. Deze challenge is bedacht om onder onze lezers aandacht te creëren voor de voedselverspilling (#NoMoreFoodWaste). Dagelijks worden er veel producten weggegooid die nog prima te eten zijn, maar officieel over de datum of een komkommer die niet recht genoeg is komt zelfs nooit in de supermarkt. Ook ik maak me wel eens schuldig aan voedselverspilling. Producten die in mijn groentela liggen weg te kwijnen omdat ik alweer vergeten was dat ik het gekocht had. En dan verdwijnt het zo, hoppa in de prullenbak. Niet oké! Tijd om mijn leven te beteren: CHALLENGE ACCEPTED!
Ik ontving vorige week 5 ingevroren ingrediënten die Lisa voor mij had uitgezocht. En nu was het aan mij om daar iets lekkers mee te maken.

5 ingredienten

Zalm, appel, prei, witlof en tomaten

Ik heb mijn hersens gepijnigd voor een lekker recept, ik heb wat rondgebladerd door kookboeken voor inspiratie en ik vond het nog knap lastig want ik eet geen vis. Is dat even jammer! Dus ik heb mijn schoonouders uitgenodigd en samen met Niels hebben ze het met smaak opgegeten en ze vonden het heerlijk!

IMG_3488

Recept

Dit voorgerecht is voor twee personen. Voor de zalm heb je nodig:

 • 1 moot zalm (150 gram)
 • 1 prei
 • 1 witlof
 • flinke bos dille
 • 1 teen knoflook
 • citroensap
 • 1 sinaasappel
 • peper en zout
 • aluminiumfolie
 • ovenschaal

Voor de chutney heb je nodig:

 • 1 appel
 • 2 tomaten
 • 1 kleine teen knoflook
 • 1/2 ui
 • 1 tl cayennepper
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 tl kokosbloesemsuiker
 • snuf zout
 • staafmixer

Bereiding

Pers een sinaasappel uit. Hak een flinke bos dille fijn. Pers de teen knoflook. Voeg de dille, sinaasappelsap, knoflook samen in een schaaltje. Doe er een scheut citroensap bij en naar smaak peper en zout. Doe de zalm in de marinade dek het af met folie en zet het twee uur in de koelkast.
IMG_3470

Wanneer de zalm bijna klaar is met weken in de marinade kun je alvast de prei en witlof fijn snijden. En vergeet niet de oven voor te verwarmen op 180 graden. Doe er een beetje zout en peper en hussel door elkaar. Pak de ovenschaal en bedek de schaal ruim met aluminiumfolie, leg de prei en witlof op de bodem en leg de zalm er boven op. Giet de marinade over de zalm en vouw het pakketje dicht. Zorg dat er geen stoom kan ontsnappen. Doe de zalm 20 minuten in de oven.

IMG_3501

In de tussentijd kun je de chutney maken. Snijd de appel en tomaten in kleine stukjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Voeg dit allemaal zonder olie of water in een steelpannetje en laat dit op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg de cayennepeper, kerrie en kokosbloesemsuiker toe. Als je wilt kun je een snuf zout toevoegen. Ik houd persoonlijk erg van de zout/zoet-smaak tegelijk proeven. Als alles goed warm is en door elkaar gehusseld, kun je de pan van het vuur halen en de chutney pureren met de staafmixer.

IMG_3475

Tegen de tijd dat je chutney klaar is, is ook de zalm klaar. Dus kun je het gelijk opdienen. Eet smakelijk!

IMG_3505

1 Comment

 • Reply Pe 6 oktober 2015 at 12:43

  Dit gerecht is heeeeeel lekker, goed idee voor de kerst. (Jammer als je niet van vis houdt)

 • Leave a Reply