afvallen

1,5 jaar Jennifit

23 oktober 2015

Vandaag is het precies 1,5 jaar geleden dat ik het licht zag. Dat ik de knop om wist te zetten en waardoor ik mij inmiddels als herboren voel. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het de laatste twee maanden nogal wat hobbelig gaat. En dat verklaart ook de stilte op mijn blog. Ik woog vanochtend 79,3 kilo dus qua gewicht gaat alles nog hartstikke goed, maar mentaal ben ik soms erg in strijd met mezelf. In dit eerlijke blog blik ik met heel veel foto’s terug op de afgelopen anderhalf jaar. Kijk je mee?

Koolhydraten zijn niet de duivel, maar wel mijn achilleshiel

Ik heb vorige week een vetmeting gehad en mijn vetpercentage is toegenomen op mijn benen en buik sinds afgelopen juni. Dat is niet heel gek aangezien ik bij mijn vorige meting net de 8-daagse challenge had gedaan, en toen vrij strak in mijn velletje zat. Maar ik weet wel waardoor mijn vetpercentages zijn toegenomen en juist ook op die plekken. Dat zijn tekenen dat ik te veel koolhydraten eet en daar is dus ook waar ik soms mee de mist in ga. En ik merk het dan qua gewicht niet, maar ik merk wel dat ik er onrustig van word. Om een voorbeeld te geven: ik ontbijt met eiwitten, zoals eieren of kwark. Mijn tussendoortje is fruit (koolhydraten) of rauwe noten (koolhydraten), of een haverwafel (koolhydraten), mijn lunch bestond de laatste tijd iets te vaak uit brood (koolhydraten) of anders uit een salade. En dan vaak weer fruit als tussendoortje en dan avondeten iets met rijst, pasta of wraps. Al met al niet heel ongezond, maar ik merk dat ik me er niet prettig bij voel. Mijn lijf reageert niet heel goed op zoveel koolhydraten, dus ik ben as we speak een week koolhydraatarm aan het eten om vanuit daaruit weer op te bouwen en opnieuw de balans daarin te vinden. Maar ik merkte ook dat ik de laatste tijd weer de teugels wat liet vieren en makkelijker werd. Als Niels ’s avonds chips at, ging mijn hand ook steeds vaker naar het schaaltje. En dat terwijl ik dan geen honger/trek heb, maar mijn oude gewoontes kwamen daar weer boven drijven. Ik heb dat voor die tijd maanden kunnen negeren. Niels kon van alles eten maar nooit was er die verleiding. Ik merkte dat mijn humeur er onder te lijden had, omdat ik zo bang blijf voor die terugval. Daar komen nog eens 2 drukke maanden bij, waardoor ik amper kon sporten. Ik moest daar letterlijk berusting in vinden. Het was even zoals het was, en dat is dan goed. Dat moest ik letterlijk tegen mezelf zeggen om niet te flippen. Ik kon mezelf in die twee maanden na eenmaal niet in tweeen splitsen. De rust qua werk is teruggekeerd en nu ben ik weer aan het uitzoeken welk sportschema goed werkt voor me.

Angst voor de terugval

Er is bij dit traject niemand geweest die me hielp. Natuurlijk wel mensen die mij steunen, begrijp me niet verkeerd. Maar ik moest verder helemaal zelf die knop omdraaien. Het is niet zo dat ik terugval in mijn oude patroon, al vertoon ik soms wel wat trekjes, maar het is vooral de angst om terug te vallen die erg overheerst op dit moment. Ik heb er al eens over na zitten denken om er met iemand over te gaan praten, een psycholoog misschien, om vooral dingen voor mezelf op een rijtje te zetten. Het afgelopen 1,5 jaar is een rollercoaster geweest. Maar inmiddels is het ritje in de achtbaan overgegaan naar het boemeltreintje van het pretpark en langzaamaan begint dit leven normaal te worden. Maar ik ken dit ‘normaal’ nog helemaal niet. Nu ben ik fit en wat nu? Met die vragen worstel ik momenteel. En dat hoort ook bij deze reis.

1,5 jaar Jennifit in foto’s

april 2013: vakantie in Canada,. Toen woog ik ongeveer 115 kilo

april 2013: vakantie in Canada,. Toen woog ik ongeveer 115 kilo

2014-04-20 15.46.04

20 april 2014: dit was het weekend in Kopenhagen waarin ik besloot dat het genoeg was. Het fietsen door de stad met warme verhullende kleding met 20 graden maakte me zo chagrijnig, waardoor ik besefte dat ik weinig weekendtrips kende waar ik niet liep te puffen, zuchten, steunen en klagen

2014-04-23 17.23.58

23 april 2014: Here we go! De eerste gezonde smoothie

2014-05-01 12.36.41

1 mei 2014: Minder brood en meer groentjes

2014-05-24 14.37.50

24 mei 2014: Op vakantie in New York, de eerste tekenen; mijn broek zit steeds losser

2014-06-16 17.20.47

16 juni 2014: Selfie-time, op de foto is al goed te zien dat mijn gezicht slanker wordt en dat al na ruim 7 weken

18 juni 2014: Ik pas weer in een kledingstuk dat al 1 jaar in de kast hing

18 juni 2014: Ik pas weer in een kledingstuk dat al 1 jaar in de kast hing

26 juni 2014: Nog een kledingstuk-overwinning, ik pas mijn gave blauwe broek weer

26 juni 2014: Nog een kledingstuk-overwinning, ik pas mijn gave blauwe broek weer

27 juni 2014: Mijn ringen worden te groot

27 juni 2014: Mijn ringen worden te groot

28 juni 2014: De eerste 10 kilo kwijt. Evenveel als een emmer met 5L voorstrijk en een zak sinaasappels

28 juni 2014: De eerste 10 kilo kwijt. Evenveel als een emmer met 5L voorstrijk en een zak sinaasappels

11 juli 2014: uit eten met vriendinnen.

11 juli 2014: uit eten met vriendinnen.

18 juli 2014: Met lekker weer afkoelen in de plas. In mijn badpak! Dat durf ik dus weer :)

18 juli 2014: Met lekker weer afkoelen in de plas. In mijn badpak! Dat durf ik dus weer 🙂

1 augustus 2014: sporten in de achtertuin

1 augustus 2014: sporten in de achtertuin

23 augustus 2014: mijn broeken gaan steeds losser zitten

23 augustus 2014: mijn broeken gaan steeds losser zitten

30 augustus 2014: Hardlopen samen met Niels, dat gebeurde dus nooit. Dat wij samen zouden sporten, wie had dat gedacht? En nu, doen we niet anders :-)

30 augustus 2014: Hardlopen samen met Niels, dat gebeurde dus nooit. Dat wij samen zouden sporten, wie had dat gedacht? En nu, doen we niet anders 🙂

2 september 2014: Mijn eerste doel behaald, onder 100 kilo!

2 september 2014: Mijn eerste doel behaald, onder de 100 kilo!

29 september 2014: Op vakantie gezonde snacks zoeken

29 september 2014: Op vakantie in Wholefoods Super Market gezonde snacks zoeken

5 oktober 2014: Stralen in mijn mooie jurk op vakantie

5 oktober 2014: Stralen in mijn mooie jurk op vakantie

30 november 2014: mijn allereerste hardloopwedstrijd ooit. 5 kilometer

30 november 2014: mijn allereerste hardloopwedstrijd ooit. 5 kilometer

9 december 2014: een van de eerste trainingen bij Personal Gym Marc Hogervorst. Met nog een lege stang

9 december 2014: een van de eerste trainingen bij Personal Gym Marc Hogervorst. Met toen nog een lege stang

21 januari 2015: een nieuwe mijlpaal, onder de 90 kilo!

21 januari 2015: een nieuwe mijlpaal, onder de 90 kilo!

29 januari 2015: bikkelen in de gym

29 januari 2015: bikkelen in de gym

4 februari 2015: ik pas weer in mijn oude spijkerbroek!

4 februari 2015: ik pas weer in mijn oude spijkerbroek!

10 februari 2015: een kleine throwback naar mijn vakantie naar Canada en naar februari 2015 waarbij mijn broek nu echt veel te groot is

10 februari 2015: een kleine throwback naar mijn vakantie naar Canada en naar februari 2015 waarbij mijn broek nu echt veel te groot is

5 maart 2015: Stedentrip naar Madrid. In februari ben ik naar London geweest en in maart naar Madrid en eindelijk ervaar ik stedentrip weer zoals het moet. Klaagvrij en lekker in mijn vel

5 maart 2015: Stedentrip naar Madrid. In februari ben ik naar London geweest en in maart naar Madrid en eindelijk ervaar ik stedentrip weer zoals het moet. Klaagvrij en lekker in mijn vel

7 maart: Mud Masters!

7 maart: Mud Masters!

19 maart 2015: in totaal 30 kilo kwijt

19 maart 2015: in totaal 30 kilo kwijt

IMG_6064

31 maart 2015: Nieuwe spijkerbroek vs. oude spijkerbroek

23 april 2015: 1 jaar Jennifit!

23 april 2015: 1 jaar Jennifit!

26 april 2015: voor - en na foto

26 april 2015: voor – en na foto

27 april 2015: Selfie-time. Door het vele gewichtsverlies is mijn haar ontzettend gaan uitvallen, dus moest helaas de schaar erin

27 april 2015: Selfie-time. Door het vele gewichtsverlies is mijn haar ontzettend gaan uitvallen, dus moest helaas de schaar erin

5 mei 2015: Het harden werken in de gym wordt zichtbaar

5 mei 2015: Het harden werken in de gym wordt zichtbaar

23 mei 2015: Color Run in Amsterdam samen met mijn schoonzus

23 mei 2015: Color Run in Amsterdam samen met mijn schoonzus

31 mei 2015: Mijn nieuw geshopte kleren showen

31 mei 2015: Mijn nieuw geshopte kleren showen

18 juni 2015: Fotoshoot voor Grazia

18 juni 2015: Fotoshoot voor Grazia

24 juni 2015: Sterker worden in de gym

24 juni 2015: Sterker worden in de gym

26 juni 2015: Blij op de fiets

26 juni 2015: Blij op de fiets

26 juni 2015: hardloopwedstrijd in Haarlem samen met Michelle

26 juni 2015: hardloopwedstrijd in Haarlem samen met Michelle

1 juli 2015: de Grazia ligt in de winkel

1 juli 2015: de Grazia ligt in de winkel

14 juli 2015

14 juli 2015

26 juli 2014 vs 26 juli 2015: mijn verjaardag, en wat een verschil. Ik voelde me in 2014 al geweldig en een jaar later kan ik dat gevoel omschrijven als onoverwinnelijk

26 juli 2014 vs 26 juli 2015: mijn verjaardag, en wat een verschil. Ik voelde me in 2014 al geweldig en een jaar later kan ik dat gevoel omschrijven als onoverwinnelijk

7 augustus 2015: ik liet mijn tattoo zetten 'defeat into victory'

7 augustus 2015: ik liet mijn tattoo zetten ‘defeat into victory’

20 augustus 2015: Blijheid op vakantie

20 augustus 2015: Blijheid op vakantie

5 september 2015: onder de 80 kilo!

5 september 2015: onder de 80 kilo!

6 september 2015: mijn eerste 10 kilometer wedstrijd

6 september 2015: mijn eerste 10 kilometer wedstrijd

19 september 2015: Dam tot Damloop by Night in Zaandam met Rianne (8 km)

19 september 2015: Dam tot Damloop by Night in Zaandam met Rianne (8 km)

11 oktober 2015: door drukke tijden in augustus en september weinig kunnen sporten en minder goed gegeten. Hier een smile, want ik ben het sporten nog niet verleerd, maar ik was er wel even 'uit'

11 oktober 2015: door drukke tijden in augustus en september weinig kunnen sporten en minder goed gegeten. Hier een smile, want ik ben het sporten nog niet verleerd, maar ik was er wel even ‘uit’

16 oktober 2015: Working my butt off in the gym

16 oktober 2015: Working my butt off in the gym

Zo, een hele rits foto’s en het was nog lastig kiezen tussen alle foto’s die ik gemaakt om mijn reis vast te leggen. Bij het zien van al die foto’s kan ik goed het gevoel herroepen hoe ik me toen voelde of waar ik op dat moment door heen ging. Het is goed voor de verwerking om er nog eens door heen te gaan, want het blijft soms nog moeilijk te bevatten. En ja, ik val in herhaling door dit te zeggen, maar af en toe denk ik echt: hoe heb ik het geflikt? En dat kon alleen maar met heel veel doorzettingsvermogen en discipline, maar ook door het te WILLEN.
Toen ik vanavond voor de spiegel mijn haar stond te borstelen, bekroop mij ineens het gevoel: “ik kan niet verslappen”, want ik weet dat het lijntje flinterdun is om terug te vallen in mijn oude patroon. In dit geval heb ik levenslang. En dat klinkt deprimerender dan ik bedoel. Maar ik hoop dat je begrijpt wat ik er mee bedoel. Een afgekickte alcoholist kan ook niet 1 neut nemen en dan weer stoppen. En zo is het voor mij beter dat ik niet meer naar de Appie fiets om snaaiwerk te halen en vervolgens ‘ s avonds met mijn knoop los op de bank me ontzettend schuldig liggen te voelen. En vooral heel veel spijt hebben. Dit is overigens al in geen 1,5 jaar meer gebeurd. Maar ik kan die momenten nog zo voor de geest halen, en het gevoel dat ik achteraf ervoer, weerhoudt mij ervan om het nog eens te doen.

It’s all about the balance

Het was een bewogen anderhalf jaar en ik heb de smaak te pakken voor wat betreft het sporten. De combinatie van sporten in de gym, hardlopen en basketbal vind ik erg fijn en ik zou niet anders meer willen. De balans in mijn eetpatroon ben ik nu aan het herontdekken, door een combinatie te vinden van maar 1 x koolhydraten per dag en in welke vorm dan: pasta, brood of fruit? Maar in dat proces zit ik nu nog middenin. Drastisch afvallen is niet meer nodig. Ik wil vooral nog wat strakker in mijn vel worden. Door mijn overgewicht heb ik overtollig vel bij mijn armen en benen overgehouden en ik kijken of ik dat nog strakker kan trainen. Helemaal weg gaat het niet, maar dat is helaas de prijs die ik heb betaald.

7 Comments

 • Reply Yvonne 23 oktober 2015 at 08:12

  Ik heb je blog gelezen en echt respect voor wat je hebt bereikt. Ik hoop dat je de balans vindt waar je je goed bij voelt en daar van kunt genieten. Veel kracht toewenst en probeer ook te genieten van je behaalde doelen. Veel succes!

 • Reply Rensk 23 oktober 2015 at 09:30

  ik vind het fantastisch wat je hebt bereikt! Ontzettend knap! En je schrijft ook erg leuk. Het is inspirerend en ik begrijp goed wat je angsten zijn om terug te vallen. Maar juist het bewust zijn van die gedachten helpen je om het vol te houden. Het mag ook moeilijk zijn. Dat heeft mij erg geholpen bij het stoppen met roken. Maar nogmaals, heel erg knap!!

 • Reply Janny 23 oktober 2015 at 09:38

  Hallo Jenny,
  Ik voel helemaal met je mee, ik maak op dit moment hetzelfde mee.
  Nadat ik op mijn gewicht was en een buikwandcorrectie heb gehad.
  Heb ik ook de teugels een beetje laten vieren.
  Ik ben niet echt aangekomen mijn kleren zitten nog steeds goed.
  Ook mijn vet percentage was toegenomen.
  Maar het zit ook in mijn hoofd ik wil dat oude lichaam niet meer.
  Maar het zou toch fijn zijn om af en toe iets extra’s te nemen zonder een schuldgevoel.
  Zet hem op met het idee dat we dat oude lichaam niet meer willen, moet het toch echt gaan lukken.
  Ik heb ooit een verhitte discussie gehad met een vriendin die gestopt was met roken.
  Zij vond dat ze levenslang had, maar ik vond dat ik levenslang had.
  Overal kom je eten tegen.
  Zet hem op had gaar je lukken.

  Groeten Janny

 • Reply Masha 23 oktober 2015 at 09:54

  Heel veel respect!!!
  Super gedaan!
  Hou je gevoel vast!!!

 • Reply Emma 23 oktober 2015 at 11:06

  Ik weet nog dat je die eerste blog schreef, over hoe je het zo zat was en gestopt was met alles wat suiker bevatte. Inmiddels is er 1.5 jaar verder en het is zo snel gegaan! Echt bijzonder wat jij in die tijd hebt bereikt! Ik hoop met je mee dat je het vol weet te houden, maar daar geloof ik absoluut in! Als je de behoefte voelt om er over te praten, zou ik dat écht doen: ook al ben je in rustiger vaarwater gekomen: het maakt de afgelopen 1.5 jaar niet minder heftig!

  Je bent inmiddels een voorbeeld voor velen geworden, door je wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat neemt niemand je ooit meer af! Ook voor mij ben je een voorbeeld en ik hoop je te kunnen volgen, ondanks het feit dat ik het gevoel heb dat ik er soms alleen voor sta. Ik weet dat ik er gewoon aan moet beginnen, dat ik door moet zetten, ook al heb ik hoofdpijn, last van m’n buik en voel ik me niet lekker. Alleen dan de keus om toch niets te doen is dan zoveel makkelijker gemaakt!
  Ik zit er ook aan te denken om een plekje op internet te zoeken om dit soort dingen op te schrijven, te kunnen delen en m’n vorderingen bij te houden, als een soort stok achter de deur. Als je je bloot geeft moet je wel, toch?

  Dankjewel voor je inspiratie, praktische tips en eerlijkheid over de afgelopen anderhalf jaar! Dat er nog maar vele jaren met handige tips en trucs mogen volgen!
  Liefs, Emma

 • Reply Laura 12 december 2015 at 22:34

  Hoi Jenni hoe gaat het met je? Het is akelig stilletjes hier. December is geen makkelijke maand. Merk bij mezelf dat de gewoonte voor ongezonde voeding er snel weer in zit en probeer dat wekelijks te verbannen maar lijkt haast onmogelijk in deze tijd van het jaar.. Zucht.. Voelt dan niet eens lekker. Zo lastig. Groetjes Laura

  • Reply Jennifer 14 december 2015 at 15:47

   Hoi Laura, het gaat goed. Het is inderdaad stil hier, ik weet niet goed waar over te schrijven, omdat ik het idee heb dat er al een hoop is verteld. Ik zit nu in de fase waarin ik opnieuw de balans moet vinden. Afvallen is geen doel meer, op gezond gewicht blijven wel. Ik hoop binnenkort weer tijd te vinden voor een nieuwe blog. De verleidingen zijn er eigenlijk altijd wel, niet alleen in december. Er is altijd wel iemand jarig of ik heb een feestje waar er lekkernijen zijn. Dus het gaat altijd om keuzes maken. Maar ik kan me voorstellen dat het lastig is in december. En ik heb ook wel van de pepernoten gesnoept hoor 🙂 Je moet vooral keuzes maken waarbij je je lekker voelt, dat is het allerbelangrijkst. Als je je er niet lekker door voelt, vooral ook niet doen! Groetjes Jennifer

  Leave a Reply