recepten

Glutenvrije chocoladetiramisu

31 juli 2015
Glutenvrije tiramisu

Sinds ik mijn levensstijl heb omgegooid, mis ik soms, heeeel soms, chocolade. Gelukkig heb ik sinds een paar maanden een lekkere en meer gezonde pure chocolade gevonden. De chocolade van Vivani is gezoet met kokosbloesemsuiker en in verschillende sterktes te verkrijgen. Vroeger hoefde je mij echt geen pure chocolade voor te schotelen maar sinds kort ben ik er gek op. Waar ik voorheen de hele reep wilde opeten, voldoet een klein stukje nu prima. Ik heb van Vivani een proefpakket ontvangen met vier verschillende chocola er in met 37%, 50% 75% of 92% chocola. En daar maakte ik een heerlijk toetje mee.

In de chocoladehemel belandt

In de chocoladehemel beland

Tiramisu vind ik altijd heerlijk en ik bestel het heel soms als ik uit eten ga, maar ik wilde een gezondere variant maken. Minder zoet en helemaal vers gemaakt. Ik heb de alcohol achterwege gelaten omdat ik Tia Maria te zoet vindt, maar als je het wel lekker vindt, voeg het dan tijdens het maken toe aan de espresso. Het is en blijft een toetje, er van snoepen is op eigen risico ;-).

Wat heb je nodig?

Voor het cakebiscuit:
125 gram amandelmeel
100 gram kokosbloesemsuiker
1/2 tl wijnsteenbakpoeder
5 eieren
snuf zout

Voor de roomlaag:
250 ml espresso
3 eieren
1 bakje mascarpone (a 250 gram)
1 reep pure chocolade (92%) van Vivani
80 gram kokosbloesemsuiker
200 ml slagroom

Hoe maak je het cakebiscuit?

  1. Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Splits de eieren
  3. Klop de eiwitten met een handmixer stijf. Zet de eiwitten in de koelkast
  4. Klop het eigeel met de kokosbloesemsuiker. Voeg het amandelmeel, zout en wijnsteenbakpoeder toe
  5. Schep de eiwitten voorzichtig door het beslag. Niet te snel roeren, want dat gaat alle lucht er uit
  6. Verdeel het beslag over de bakplaat, verspreid het tot ongeveer 2 cm dikte
  7. Zet de bakplaat 15 minuten in de oven (tot het goudbruin is)
  8. Laat het afkoelen buiten de oven
  9. Zodra het is afgekoeld snijd je de cakebiscuit in repen, ongeveer in de vorm van een lange vinger
IMG_3084

Het cakebeslag voordat het de oven in gaat

IMG_3089

Het cakebeslag na 15 minuutjes in de oven (200 graden)

Hoe maak je de roomlaag?

  1. Bedek de bodem van de schaal met het cakebiscuit. Schenk de espresso over het biscuit
  2. Splits de eieren en doe de eidooiers met 2/3 van de kokosbloesemsuiker in een kom. Klop dit tot een crème
  3. Doe de mascarpone in een ruime kom en roer los met een vork
  4. Klop de slagroom in een andere kom stijf met de rest van de suiker.
  5. Meng de slagroom en eiercrème door de mascarpone.
  6. Smelt de hele reep chocolade au bain marie, en voeg de chocolade zodra het gesmolten is toe aan het mascarponemengsel. Goed door elkaar roeren totdat het een romige massa is
  7. Schenk het mascarponemengsel in de schaal en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
    Snijd de cake in 'lange vingers' en giet de espresso er over heen

    Snijd de cake in ‘lange vingers’ en giet de espresso er over heen

    IMG_3095

    Twee uur laten opstijven in de koelkast en dan kun je smullen

     

No Comments

Leave a Reply