afvallen persoonlijk sporten suikervrij

Zelfmotivatie – De knop om, hoe doe je dat?

22 juni 2015

Ik krijg wel eens de vraag: maar hoe doe je dat dan? Hoe ben je begonnen? Wat is de eerste stap? Hoe zet je die knop om? En dat vertel ik je graag in deze blogpost. Helaas is er geen magische pil, of twee keer in je handen klappen en je bent fit. Het is keihard werken, soms afzien, je krijgt spierpijn op plekken waarvan je het bestaan niet kent en ja, soms, soms ga je zelfs op je bek.

Genoeg is genoeg

Ver voordat ik zover was dat de knop om ging, was ik me online al het inlezen. Ik absorbeerde alles wat ik las en zag en ‘printscreende’ een hoop motivatie-plaatjes. Ik slurpte die info op en na een reeks gebeurtenissen was het moment ineens daar. Niels en ik waren naar Kopenhagen voor een leuke citytrip en ik liep alleen maar te klagen, te steunen en te puffen. Het was warm, daardoor had ik extra zwaar. Daar in dat weekend besloot ik dat het bij thuiskomst maar eens genoeg moest zijn. Ik kon mij geen vakantie/citytrip meer herinneren dat ik niet liep te mopperen of onzeker was over mijn voorkomen. Als ik oud wilde worden, moest ik stoppen met zo destructief te leven en het heft in eigen handen nemen. Ik moest stoppen met het zwelgen in zelfmedelijden en er ECHT wat aan doen!

Zipp it, shrimpie!

Ik schrapte alle geraffineerde suikers en begon alles vers te maken. Niets meer uit pakjes en zakjes. Op Instagram (mijn grootste bron van inspiratie) volg ik veel dames die ook bezig waren in hun reis naar een gezonder en fitter lichaam. Dit werkte heel motiverend. In het begin durfde ik het tegen niemand hardop te zeggen, bang om op mijn bek te gaan en dat dit de zoveelste mislukte poging zou worden. Ik weet nog wel dat ik in het begin echt nijdig was op de voedingsindustrie, er zat potverdrie echt overal suiker in. Om over E-nummers nog maar te zwijgen. Ik was in het begin echt strikt voor mezelf en nam echt niets met suiker. Dat was heel pittig, vooral na het avondeten had ik het zwaar en op kantoor zo rond 15:00/16:00 uur. Dat echte snackmomentje. Ken je die reclame van Snickers met diva Joan Collins in die blauwe jurk. Ik was haar! Ik werd een heks als ik honger had. Dus bij thuiskomst snel avondeten, dan kon ik ook niet misgrijpen naar ongezonde snacks.

Ik koos er voor om niet een dieet te doen, ik koos ervoor om mijn levensstijl om te gooien, zodat ik het mijn hele leven volhoud. Ik zeg wel eens gekscherend, ik heb levenslang, en in feite is dat ook zo. Ik wil NOOIT terug naar hoe ik was, dat betekent dat ik ALTIJD moet nadenken over de keuzes die ik maak.

Selftalk

Bottom line is: Het is veel praten in jezelf, tegen jezelf. En daarbij bedoel ik heel veel praten tegen jezelf! Niemand maakt jou een betere versie van jezelf dan JIJzelf. Er is geen easy way out, we hebben helaas niet allemaal de genen van Doutzen Kroes. Het vergt ontzettend veel discipline, en daar word je soms strontchagrijnig van. Maar wees daar op voorbereid. En ik heb het al vaker gezegd, maar ik herhaal het met liefde: wees lief voor jezelf! Eet je een keer een zak chips leeg, en denk je k*t!? Laat het dan gaan. Boos worden op jezelf heeft dan echt geen zin. Pak je gezonde eetpatroon bij de volgende maaltijd weer op en gooi door het eten van die zak chips niet de rest van je dag weg. Elke keer als ik iets wilde wat niet goed voor me is, stel ik mezelf de vraag: helpt het eten van die zak chips mij een stap verder bij mijn doel!? En ik moet nog altijd concluderen dat het antwoord nee is. Dus neem ik het niet. En als ik dan wel iets eet dat ongezond is, dan kies ik er ook voor dat het echt lekker is. Dus geen raketje, want zo lekker vind ik dat niet, maar vers Italiaans schepijs. Dat maakt het dan zoveel lekkerder en meer waard. Je moet jezelf onder controle houden en dat moet je dag in dag uit oefenen.

Ja maar…

Stop met het maken van excuses. Je bent moe, je hebt geen zin, het regent, het is koud, je favoriete serie is op tv en ga zo maar door. Gun jezelf dat uurtje in de gym of een uurtje hardlopen. Zet die knop om en gaan. Ik heb ook weleens geen zin, maar dan ga ik toch, want het gevoel als je WEL gegaan bent is zo’n beloning! Als je nog in de ja maar-zone zit, dan vind je het op dit moment niet belangrijk genoeg om er wat aan te doen. Zodra je excuses “op” zijn, dan pas zul je uit je comfortzone stappen en de knop omzetten. Ik fiets sinds vorig jaar april naar mijn werk. In het begin kwam ik bezweet binnen en moest ik me omkleden omdat ik het zo warm had, depte ik mijn hoofd met doekjes en hing ik uit het raam om af te koelen. SUPERgenant! Maar ik wist ook dat als ik door zou zetten het eens makkelijker zou worden. En inderdaad al na een paar weken merkte ik verandering. Het fietsen ging me makkelijker af en ik hoefde ook niet meer uit het raam te hangen. Uiteindelijk dus een enorme overwinning, en nu draai ik mijn hand niet meer om voor een fietstochtje van een half uur. Sterker nog op zondag 19 juli ga ik de Ringvaart rond fietsen! Dat heb ik op mijn bucketlist gezet en aangezien mijn verjaardag snel dichterbij komt, ga ik dus zondag 62 km fietsen!

4 Comments

 • Reply Danielle 4 maart 2016 at 09:34

  Hi Jennifer,

  Bedankt voor het delen van jouw motivatie en het ‘hoe doe je het?’.
  Ik ben zelf sinds een week ook aan het zoveelste dieet begonnen maar met heel veel frustratie. Doe ook gewoon nog dingen eten die niet op het dieet staan. Krijg ik meer frustratie etc.
  En men zegt steeds je moet gewoon de knop omzetten. Dus ik ging wat rondneuzen van hoe doe je dat. En jouw post is zo herkenbaar. Ik begrijp nu beter hoe ik de knop kan omzetten.

  • Reply Jennifer 15 maart 2016 at 10:37

   Hi Danielle, sorry voor mijn late reactie! Hoe gaat het nu? Is het gelukt om die knop om te zetten? Het blijft lastig hoor, en het is continu wikken en wegen. Veel succes! Groetjes Jennifer

 • Reply Johan pol 5 oktober 2018 at 14:20

  Hoi Jennifer,
  Door jouw woorden en hoe je vertelt over doorzettingsvermogen weet ik hoe ik nu iets voor elkaar wil krijgen ik ben antosjast geworden ik krijg hier zelf motivatie al moet ik het zelf nog waar maken want ik moet stoppen met roken omdat ik astma klachten heb dus gaat het niet over het onderwerp afvallen
  Maar dat maakt niet uit toch ?
  Groetjes van Johan

  • Reply Jennifer 8 oktober 2018 at 08:50

   Heel veel succes Johan! Je kan het!

  Leave a Reply