recepten

Witlofsalade met kalkoen

29 mei 2015

Eerder deze week at ik een lekker witlofsalade, en daar deelde ik een foto van op Instagram. De salade ontstond eigenlijk zomaar. We hadden nog wat ingrediënten in huis en mixte dit door elkaar en voilá: de uitkomst smaakte eigenlijk beter dan ik had kunnen bedenken dus ik deel het recept graag met jullie. Het recept is voor twee personen.

Ik eet sinds een tijd vaker kalkoen dan kip. Ik vind hier net wat meer smaak aan zitten en kip heb ik al iets te vaak gegeten in mijn leven. Dus de kalkoen is een welkome afwisseling. Ik koop altijd biologisch vlees omdat ik het belangrijk vind dat het dier een goed leven heeft gehad en zonder antibiotica en hormonen opgroeit. Die antibiotica en hormonen krijg je dan als consument weer binnen en dat is funest voor je eigen hormoonspiegel. Een win-winsituatie dus.

Zoals je ziet ben ik geen foodfotograaf, dit is gewoon gemaakt met mijn iPhone voordat ik het naar binnen schoof ^_^

Zoals je ziet ben ik geen foodfotograaf, dit is gewoon gemaakt met mijn iPhone voordat ik het naar binnen schoof ^_^. Ps. Ik deed de Parmezaanse kaas pas na de foto erbij.

Wat heb je nodig?

 • 2 biologische stukken kalkoenfilet die je naar smaak kruid met zout, peper, knoflook, pikante paprika, kerrie en komijn
 • 1 zak rucola
 • 3 stronken witlof
 • 1 appel
 • 1 handje rozijnen
 • Parmezaanse kaas
 • 1 1/2 eetlepel Ton’s Mayonaise (die is suikervrij) of nog lekkerder maak de mayonaise zelf

Wel de rozijnen in een laag gekookt, en dus warm water, ongeveer vijf minuten. Je snijdt de kalkoen in stukjes en bakt dat in een olie naar keuze gaar. Ik gebruik hiervoor kokosolie. De kruiden doe ik er tijdens het bakken bij. Terwijl de kalkoen in de pan zit, snijd je de witlof in kleine stukjes, let op dat je het meest bittere deel er uit haalt. Mix de rucola met de witlof. Snijd de appel in kleine stukjes en mix dit door de salade. Doe anderhalve eetlepel mayonaise en de uitgelekte rozijnen bij de salade en hussel alles goed door elkaar. Doe de salade op een bord, doe de kalkoen erbij en maak het af met Parmezaanse kaas. Lekker strooien, hoeveel je wilt. Eet smakelijk!

 

3 Comments

 • Reply Sabine 29 mei 2015 at 08:10

  Hi Jennifer,
  Tip: schotsehooglanders.nl
  Grasgevoerd vlees zonder antibiotica, superlekker

  • Reply Jennifer 3 juni 2015 at 10:42

   Dank voor de tip Sabine!

 • Reply Ymkje 11 januari 2016 at 10:06

  Wat een leuke recept, bedankt.
  Ik zie dat SchotseHooglanders.nl hier al genoemd wordt. Ik wil nog toevoegen dat biologisch helaas niet betekent dat het ook antibioticavrij is. Ook in de biologische sector wordt antibiotica gebruikt, vooral bij kip.
  Hier lees je mee daarover: http://schotsehooglanders.nl/antibioticavrije-kip/

 • Leave a Reply