bucketlist

Challenge: 1 maand lang niks kopen – Bucketlist #6

30 april 2015

De laatste tijd ben ik erg bewust van de hoeveelheid spullen die ik bezit en begeer. Ik wil altijd meer en beter. En daar wil ik van af. Ik wil af van dat gevoel dat ik nooit verzadigd ben. En daarom ga ik met mezelf een challenge aan: in de hele maand mei koop ik geen kleding, schoenen, make-up, dingen voor het huis of wat dan ook. Boodschappen vallen hier niet onder. Dus ik zal mezelf niet verhongeren komende maand ūüėȬ†

The Life Changing Magic of Tidying Up

Het Japanse boek van KonMarie¬†is een hit momenteel op veel verschillende blogs en ik zie er veel foto’s over verschijnen op Instagram. Nu heb ik nooit zo last van dat ik veel dingen verzamel of dat ik moeite heb met dingen weggooien. Maar ik heb wel last van een gat in mijn hand. Als mijn salaris is gestort dan brandt het in mijn portemonnee. Oops! En daar moet verandering in komen.

IMG_6907

Zakken vol met te grote kleding

Nu heb ik het afgelopen jaar al meerdere malen mijn kledingkast kunnen uitmesten omdat alles mij te groot werd. Dit gaf ontzettend veel voldoening. Maar nu nog hangen er dingen in mijn kast die ik nooit draag, omdat ik het te impulsief gekocht heb. Ik heb op dit moment de luxe dat als ik iets leuks zie dat ik wil hebben, dat ik dat dan kan kopen. En dan heb ik het niet over iPads en luxe scheoen zoals Manolo Blahniks, maar als ik een leuk shirtje zie bij H&M en het staat leuk dan neem ik hem zonder aarzelen mee. En daar wil ik verandering in brengen. De bewustwording van het kopen, heb ik het echt nodig? Als ik minder koop, dan hoef ik ook minder vaak op te ruimen. Hé, dat is winst!

De afvalberg die groeit en groeit

En iets waar ik me ontiegelijk aan erger is de hoeveelheid (zwerf)afval. Door minder te kopen wil ik dus proberen mijn steentje bij te dragen aan het verminderen van de afvalberg. Tijdens de hond uitlaten pik ik altijd wel wat zwerfafval op, waar iemand te lui was om het in de prullenbak te doen. Ik kan me daar zo aan ergeren. Hallo!? Snap je het dan echt niet? Al die afval draagt echt niet bij aan een goed milieu. Maar hoe komt die hoeveelheid afval toch zo groot? Door de hoeveelheid verpakkingen waarin iets in de winkel ligt. Ik erger me aan de hoeveelheid plastic vooral. Groenten die in plastic verpakt zijn, of kaas waar dan weer zo’n plasticje tussen elk plakje zit. Ik las laatst het blog van¬†Zero Waste Home, deze Amerikaanse dame¬†probeert met haar gezin om geen afval te produceren. Het lijkt¬†mij een onmogelijke opgave, maar wel heel inspirerend om te lezen hoe ik het anders kan doen. En hoe je bewust wordt van jouw ecologische voetafdruk.
Ik ga op mijn manier een steentje bijdragen en dat is door tijdens de hond uitlaten nog vaker de rommel op te ruimen die ik onderweg tegenkom. Een kleine pleister op de wonden.

No Comments

Leave a Reply