recepten suikervrij

Suikervrije kippensoep

13 januari 2015

Ik ben gek op soep. Het is lekker en je kunt het snel maken. Ik maakte altijd soep met een pot basissoep van Maggi, die potten moet aanlengen met water. Niet gezond, blijkt later, maar wel erg lekker. De reden dat we het zo lekker vonden komt waarschijnlijk door de smaakversterkers en E-nummers die er in zitten. Sindsdien ben ik aan het zoeken naar een manier om de soep lekker te kunnen bereiden. Tot nu toe is deze zoektocht weinig succesvol. Vaak vinden Niels en ik de soep te flauw. En suikervrije bouillonblokjes had ik tot voor kort nog niet gevonden.

Bij de Albert Heijn XL in Hoofddorp Centrum is er een heel groot schap met suikervrij en glutenvrije producten. En daar vond ik de bouillonblokjes van Damhert Nutrition, deze bouillonblokjes zijn geschikt voor mensen die zoutarm eten, maar mooie bijkomstigheid is dat deze bouillonblokjes ook suikervrij en E-nummervrij zijn. Ik heb afgelopen weekend een kippensoep gemaakt, en er zelf zout aan toegevoegd, om te voorkomen dat de soep niet te flauw is. Ik weet dat ze bij natuurwinkels zoals Ekoplaza ook suikervrije bouillonblokjes verkopen.

IMG_2674[1]

Opperste concentratie 😉

Recept 2 liter kippensoep, 5-6 kommen

150 gram gesnipperde ui
1 prei, in stukjes gesneden
1 biologische kipfilet, circa 175 gram, in kleine stukjes gesneden
2 liter water
3 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel kokosolie
4 suikervrije bouillonblokjes, groente of kip
Zout en peper

Smelt de kokosolie in de (soep)pan. Voeg de ui en knoflook toe en roer dit goed door, zodat het niet aanbrandt. Als de ui glazig is, voeg je de prei toe. Dit roer je goed door. Kook intussen twee liter water in de waterkoker. Dan voeg je de kip toe en bak je dit kort even aan. Als het water gekookt heeft, voeg je de 4 bouillonblokjes en het water toe. Dan doe je deksel op de pan en wacht je 5 minuten totdat de blokjes zijn opgelost. Daarna roer je alles goed door elkaar, voeg naar smaak zout en peper toe. Ik voegde flink wat zout toe. Daarna laat je de soep op een klein vuurtje gaar worden.

Het lekkerste is om de soep ruim van te voren te maken zodat de kip uit elkaar valt na uren te hebben getrokken.

Bon appetit!

2 Comments

 • Reply Michelle 20 januari 2016 at 17:20

  Hoi hoi,

  Ik was op zoek gegaan naar de bouillonblokjes, maar degene die ik vind daar zit maltodextrine in waar volgens mij ook suiker in zit. Klopt dat?

  • Reply Jennifer 20 januari 2016 at 17:35

   Hoi Michelle, klopt maltodextrine is een zoetstof waarvan je lichaam het verschil niet herkent. Het lijkt veel op suiker dus denkt je lichaam ook dat het suiker is. Suikervrije bouillonblokjes vond ik bij Albert Heijn, maar weet zo snel het merk niet meer. Ik googelde net even naar wat merken, maar ik kom zo snel ook niks tegen dat echt suikervrij is. Vaak zit er toch nog een zoetstof in zoals dextrose. Wel vond ik deze link: http://www.paleofamilie.nl/2013/09/10/bouillon-zonder-msg-gistextract-vegan-suikervrij/ alleen dat zal je soep niet echt de smaak geven zoals je het gewend bent met ‘gewone’ blokjes. Als ik het merk weer weet dan geef ik het door. Groetjes Jennifer

  Leave a Reply