recepten suikervrij

Pastasaus met verse groenten

12 januari 2015

Maandagavond is het altijd een gehaast bij ons. Dus maakte ik gisteren al een heerlijke pastasaus die morgen alleen maar even opgepiept hoeft te worden, speltpasta erbij koken en aan tafel! Mijn nicht Kelly vroeg of ik een recept had voor pastasaus en dus deel ik mijn recept. Ik kocht altijd saus in pakjes of potten dus sinds korte tijd maak ik de saus zelf. Als ik wraps at, gebruikte ik vroeger altijd de zakjes kruiden die je bij de Appie koopt, de zakjes die bij de wraps en taco’s liggen. Ik heb de ingrediëntenlijst bekeken, de E-nummers en suikers weggelaten en de kruiden die overbleven gekocht of ik had ze al in huis en kruid daar tegenover de vulling voor mijn wraps mee, lekker joh! Maar dat staat even los van de pastasaus 🙂

Recept

 • 200 – 300 gram biologisch gehakt
 • 1 courgette, gesneden
 • 1 ui, gesneden
 • 1 paprika, gesneden
 • 1 prei, gesneden (je kunt ook een zak gesneden groenten kopen, net zo makkelijk)
 • 1 theelepel kokosolie, optioneel
 • 2 tomaten, gesneden
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • peper en zout, naar smaak toevoegen
 • 300 gram gezeefde tomaten (Passata di Pomodoro van AH)
 • 2 eetlepels pikante paprikapoeder
 • 6 grote blaadjes basilicum
 • klein scheutje knoflookolijfolie, let op geen extra vierge gebruiken!*

Rul het gehakt in de anti-aanbakpan. Als je wilt kun je een theelepel kokosolie in de pan voordat je het gehakt er bij doet, maar ik vind gehakt altijd al vet genoeg van zichzelf. Zodra het gehakt geruld is, voeg je de geperste knoflook toe en roer je dit door het gehakt. Dan voeg je de ui en prei toe en roer je dit door. Dan volgt de paprika en courgette en ook dit roer je door. Doe de tomaten erbij en breng de groenten op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Ik gebruik altijd iets meer dan de helft van een pakje gezeefde tomaten van de Albert Heijn, maar als je wilt kun je het hele pakje gebruiken. Dit laat je nog tien tot vijftien minuten op een laag vuurtje pruttelen. Ik wil mijn saus nooit overgaar koken. Ik hou van de knapperige bite van de groente. Als laatste stap voeg ik een scheutje knoflookolijfolie toe en roer ik dit door de saus. Wanneer het vuur uit is voeg ik hele basilicumblaadjes toe, maar je kunt ze ook fijnsnijden en door de saus roeren.

 

Serveer de pastasaus met speltpasta en strooi er wat pecorino of parmezaanse kaas overheen. Eet smakelijk!

* Ik gebruik geen extra vierge olijfolie, want het is beter om extra vierge olie niet te verhitten, want dan gaat het oxideren en kunnen er schadelijk stoffen ontstaan. Wil je wel extra vierge olijfolie gebruiken, voeg dit dan toe nadat de saus van het vuur is en al iets heeft kunnen afkoelen.

 

No Comments

Leave a Reply